De snelste weg
naar de juiste zorg

Zwangerfit en Mamafit

Ben je zwanger en wil je fit blijven en goed voorbereid je bevalling in? Of ben je bevallen en wil je weer werken aan het opbouwen van je spierkracht en conditie? Daar kunnen onze fysiotherapeuten je bij helpen.

Zwangerfit

Bewegen tijdens de zwangerschap heeft vele voordelen:

  • Minder complicaties tijdens de zwangerschap
  • Minder complicaties tijdens de bevalling
  • Een makkelijkere bevalling
  • Sneller herstel na de bevalling

Zwangerfit bestaat uit training en coaching. De training bestaat uit actieve lessen met oefeningen om je conditie en kracht te trainen. Er wordt op diverse manieren getraind; hierbij kun je denken aan trainen met oefenmaterialen, op matjes, met fitnessapparatuur en op/met muziek. Bij lekker weer zullen de lessen regelmatig buiten plaats vinden. Daarnaast worden er oefeningen gedaan voor de algehele ontspanning en voor de ontspanning van de bekkenbodem.

De oefeningen zijn met aandacht voor het zwangere lichaam bedacht, dit betekent dat er geen high-impact of snelle oefeningen/bewegingen zijn. Daarnaast is er tijdens het trainen veel aandacht voor de ‘juiste’ houding en de bekkenbodem.

Het coachingsgedeelte bestaat uit twee avonden van 20:00-22:00 uur die in overleg worden ingepland. Hierin bespreken we het hele verloop van de bevalling, welke houdingen en ademhalingen fijn kunnen zijn in iedere fase en de kraamtijd. En verder kunnen natuurlijk alle vragen die je verder nog hebt aan bod komen. De tweede les is een partnerles, zodat hij/zij weet hoe hij/zij jou kan ondersteunen tijdens de bevalling.

Cursusinformatie

Deelname kan vanaf de termijnecho. Het programma draait cyclisch; instroom is op ieder moment mogelijk. De groep bestaat maximaal uit ongeveer 8 deelnemers waardoor veel persoonlijke aandacht mogelijk is.

De trainingslessen zijn op maandagavond van 19.15-20.15 uur.
De coachingslessen (2x) plannen we in overleg in.
Begeleiding door: Jolien van der Pol (fysiotherapeut en Zwangerfit-trainer).

Kosten

Deelname kan door middel van het kopen van een strippenkaart. Een strippenkaart kost €130,- en hiermee kun je 10 keer komen trainen. De coachingslessen zitten al bij de prijs inbegrepen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de cursus vanuit de aanvullende verzekering.

Mamafit

Na je bevalling kan het fijn zijn om onder begeleiding je conditie en spierkracht weer te verbeteren. Net zoals bij Zwangerfit houden we rekening met je veranderde lichaam dat aan het herstellen is van jouw zwangerschap en bevalling. Dit betekent dat we zorgen dat de oefeningen die we doen low-impact zijn voor je bekken en bekkenbodem en dat we aandacht besteden aan het versterken van deze regio en het opbouwen van je conditie.
Bij goed weer zijn de lessen buiten bij slecht weer binnen in de praktijk. Tijdens de lessen trainen we op diverse manieren. Hierbij kun je denken aan een circuit, krachtoefeningen en trainen in duo’s of met oefenmaterialen. Natuurlijk starten we altijd met een warming-up en eindigen we met een cooling-down. Tussendoor is er genoeg tijd om vragen te stellen of ervaringen uit te wisselen met de andere moeders.

Cursusinformatie

Deelname kan vanaf 4 weken na je bevalling (of 6 weken na een keizersnede). Het programma draait cyclisch; instroom is op ieder moment mogelijk. De groep bestaat maximaal uit ongeveer 8 deelnemers waardoor veel persoonlijke aandacht mogelijk is.

De trainingslessen zijn op maandagavond van 20.15-21.15 uur.
Begeleiding door: Jolien van der Pol (fysiotherapeut & Mamafit-trainer).

Kosten

Deelname kan door middel van het kopen van een strippenkaart. De coachingslessen samen kosten in totaal 1 strip van de strippenkaart. Een strippenkaart kost €130 en hiermee kun je 10x komen trainen. Ook is het mogelijk om een halve strippenkaart te kopen voor €70. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de cursus vanuit de aanvullende verzekering.